آشنایی با انواع پارچه بافت
آشنایی با انواع پارچه بافت

پارچه بافت به نوعی از پارچه گفته می شود که روش تولیدی متفاوت با سایر پارچه ها دارد. روش تولید در این پارچه متفاوت از منسوجات معمولی و پارچه هایی است که به روش نساجی دوخته می شوند. پارچه بافت یا شانل به روش تار و پودی تولید می شود.

در واقع تنها به دلیل داشتن الیاف برجسته و تار و پودی قابل مشاهده، به آن پارچه بافت گفته می شود. ویژگی منحصر به فرد این پارچه، شکل ظاهری خاص و جنس نرم آن است.

از لحاظ ظاهری نیز این پارچه به خاطر الیاف و نوع بافتی که دارد، به سادگی قابل تشخیص است. امروز و در اینجا قصد داریم شما را با پارچه بافت یا همان پارچه شانل، روش های تولید، ویژگی ها و محصولاتی که در تولید آن ها از این پارچه استفاده می شود.

 

پارچه بافت چیست؟

بافندگی به تکنیکی از تولید پارچه گفته می شود که با در هم تنیدن چند ردیف نخ، پارچه تولید می شود. برای تولید پارچه بافتنی از چند سری رج استفاده می شود. رج به مسیرهایی گفته می شود که توسط نخ مورد استفاده ما بوجود می آید.

از بافته شدن هر رج به رج بالایی این پارچه تولید می شود. به طور کلی پارچه های باقتنی به دو دسته تقسیم می شوند، که شامل تار بافت و پود بافت است. این نام گذاری بر اساس نوع بافت و به تناسب تار و پود پارچه انجام می گیرد.

این نکات به شما جهت خرید پارچه عمده از نساجی نوریس نیز کمک زیادی می کند تا شما عزیزان بتوانید به راحتی پارچه مورد نظر خود را تهیه و خریداری نمایید.

آشنایی با انواع پارچه بافت

تاریخچه پارچه بافتنی

پارچه بافتنی تاریخچه جذابی دارد. این پارچه در حدود قرن یازدهم الی دوازدهم در خاورمیانه و شرق مدیترانه برای اولین بار تولید شد. اولین آثار این پارچه، جوراب های مصری می باشند که مربوط به همان دوران هستند.

بعد از آن، پارچه بافت به اروپا راه یافت. در آن زمان اروپاییان از پارچه های بافتنی برای تولید لباس های مذهبی استفاده زیادی می کردند. اما بعد گذشت مدت زمان کوتاهی این پارچه به یک پارچه فراگیر و پرکاربرد در زندگی روزمره آن ها تبدیل شد.

آن ها از پارچه بافتنی به عنوان وسیله ای برای تامین گرما استفاده می کردند. بیشترین استفاده از این پارچه در آن زمان برای تولید لباس ها و پتوهای دست ساز بود. با گذشت زمان پارچه بافت از نسلی به نسل دیگر منتقل شد و تکامل یافت، تا به شکل امروزی آن درآمد.

 

انواع بافت پارچه

معمولاً بافت‌های پارچه به‌صورت پایه، به دودسته تقسیم می‌گردند که بافت تار و پودی و بافت حلقوی نامیده می‌شوند.

بافت تار و پودی پارچه

دسته اول که دارای شبهات کمتری است بافت weaving یا weft یا همان اصطلاح رایج تار و پودی نامیده می‌شود. نخ‌های تشکیل‌دهنده این نوع از پارچه (تاروپود یا warp and woof) به‌صورت منظم و یک‌درمیان روی‌هم و بدون گره، قرار می‌گیرد. پارچه‌های تاروپودی در پیراهن، کت‌شلوار، روتختی و… کاربرد زیادی دارد. ساتن و فاستونی از انواع بافت ‌های تاروپودی هستند.

بافت حلقوی پارچه

نوع بعدی بافت پارچه ‌بافت حلقوی بوده که knitted و kinitting از اسامی رایج این نوع بافت است که در ایران با اسامی بافت گره‌ای، حلقوی و کشباف شناخته می‌شود. (معنای لغوی knit گره است). بافت حلقوی یا knitting متشکل از نخ‌های متوالی حلقوی شکل است که از طرف دیگر توسط به حلقه همانند خود کشیده می‌شوند.

برخلاف پارچه‌های تاروپودی که نخ‌ها فقط با هم تماس دارند، حلقه‌های کشباف از اطراف به حلقه‌های دیگر متصل بوده و گره می‌خورد. نخ‌ها در این طرح بافت پارچه، بر عکس بافت‌های تار و پودی که به هم فشرده می‌شوند، دارای فضای مانور بیشتری هستند از همین رو معمولاً نسبت به تار و پودی، نیروی کششی بیشتری را در خود ذخیره می‌کنند که به آن حالت کشسانی کمی می‌دهد و به همین علت آن را کشباف نیز می‌نامند.

 

انواع بافت پارچه حلقوی

این دسته از پارچه‌ها دارای چند نوع دسته‌بندی است. در ایران، تریکو بسیار رایج بوده و به ‌اشتباه در برخی مواقع واژه تریکو را برای حلقوی پودی یا weft knitting به کار می‌برند. درحالی‌که تریکو یکی از انواع بافت‌های حلقوی تاری است. در اینجا به انواعی از بافت‌های حلقوی اشاره می‌کنیم:

پارچه‌های حلقوی پودی

از انواع پارچه‌های حلقوی، پارچه‌های حلقوی پودی است که توسط ماشین‌های تخت و گرد تولید می‌گردند. پشت این پارچه با روی آن متفاوت است و کمی حالت کشسانی دارند. این نوع از بافت به کشباف نیز مصطلح بوده و گاهی نیز آن را با تریکو می‌شناسند.

پارچه‌های تریکو یا حلقوی تاری

پارچه‌های حلقوی تاری از لحاظ نوع بافت و موارد استفاده با حلقوی پودی بسیار متفاوت هستند. حلقوی تاری استحکام بالا و انعطاف‌پذیری پایین‌تری نسبت به کشباف داشته و موارد استفاده آن در پوشاک کمی متفاوت است. این نوع بافت در رومبلی، توری، لباس ورزشی، لباس‌های زیر و دیگر موارد استفاده‌های بسیاری دارد. تصویر زیر نشان‌دهنده دستگاه حلقوی تاری است.

بافت تاروپودی (weaving)

پارچه‌های تار و پودی، بدون گره و با روی‌هم قرارگرفتن تاروپود بافته می‌شوند. این نوع از بافت دارای سه دسته پایه‌ای بوده که شامل بافت تافته (ساده)، بافت سرژه (جناغی) و ساتن هستند و هر کدام مشتقات متعددی دارند. تصویر زیر نشان‌دهنده فرم کلی این سه نوع بافت است.

  • طرح بافت ساده (تافته): طرح بافت ساده یا تافته دارای ساده‌ترین طرح پارچه بوده که قرارگرفتن تاروپود در آن به‌صورت منظم و یک‌درمیان خواهد بود.
  • طرح بافت سرژه (جناغی): در این بافت تاروپود به‌صورت دو در میان یا به‌صورت سه در میان بر روی‌هم قرار خواهند گرفت و باعث ایجاد خط‌های مورب بر روی پارچه می‌شود.
  • طرح بافت ساتن: در این نوع بافت تاروپود به‌صورت صاف قرار دارد و در قیاس با سایر طرح‌ها گران‌تر بوده و جزو پارچه‌های محبوب محسوب می‌گردد.

آشنایی با انواع پارچه بافت

انواع بافت حلقوی مورد استفاده در صنعت پوشاک

اگر شما با اسامی پارچه های ایرانی آشنا شده اید نیاز دارید تا با انواع بافت آن هم آشنا شوید. دودسته از بافت به نام‌های بافت حلقوی تاری و بافت حلقوی پودی در صنعت پوشاک بسیار مورداستفاده قرار می‌گیرند.

  1. کاربرد بافت حلقوی تاری در صنعت پوشاک: این نوع بافت دارای بافت مستحکم‌تری است و به نسبت حلقوی پودی انعطاف‌پذیری کمتری دارد. موارد استفاده آن را می‌توان در لباس‌های ورزشی، پارچه‌های توری یا بدنه برخی از کفش‌ها مشاهده کرد.
  2. کاربرد بافت حلقوی پودی در صنعت پوشاک: با ماشین‌های بافندگی تخت باف و گردباف بافته می‌شوند که گاهی تریکو یا کشباف نیز نامیده می‌شوند. یک‌رو (jersey) دورو (interlock) ریب (rib) جودون (pique)، دورس (terry) و… از این نوع پارچه‌ها محسوب می‌گردند. در تصویر زیر تفاوت پشت‌ورو و نحوه تشخیص جهت پارچه‌های حلقوی پودی نشان‌داده‌شده است.

 

انواع اصلی پارچه های بافته شده

ساده (تافته)

به طرح بافت ساده، تافته خانگی یا طرح بافت نیز می گویند. در این طرح بافت، یک زاویه قائمه بین نخ های تار و پود وجود دارد و می توان آن را با دو روش، یعنی یک نخ تار در یک نخ پود و دو نخ تار در دو نخ پود تولید کرد. قسمت اعظم کل پارچه های بافته شده تولیدی در سطح جهان را پارچه های با بافت ساده تشکیل می دهند. این بافت ساده ترین روش شکل گیری یک پارچه است و می توان آن را با ساده ترین چیدمان ماشین های بافندگی تولید نمود. میزان درهم تنیدگی بین نخ های تار و پود در این طرح زیاد است؛ به همین دلیل پارچه تولید شده با این روش، ساختاری فشرده دارد. از مشتقات این بافت می توان به ساختار ریب (تاری یا پودی) و بافت حصیری اشاره کرد.

سرژه

در بافت سرژه تفاوت مشخصی بین طراحی بافت در جلو و عقب وجود دارد. در این نوع بافت باید تعادل مناسبی بین ردیف های بافت وجود داشته باشد تا ساختار نهایی، ظاهری مورب و منحصر به فرد داشته باشد. یک نمونه متداول از طرح بافت سرژه، پارچه دنیم است.

ساتن و ساتین

این نوع از طرح بافت جزء محبوب ترین طرح های بافت پارچه محسوب می شود. این بافت در مقایسه با سایر طرح ها گران تر است، زیرا جلوه خاصی دارد. مشخصه بافت ساتن چهار عدد (یا بیشتر) نخ پود است که بر روی یک نخ تار شناور است و یا بالعکس (چهار عدد نخ تار شناور بر روی یک عدد نخ پود). در بافت تار رو (ساتن)، نخ تار در بالای نخ پود قرار می گیرد، در حالیکه در بافت پود رو (ساتین) این نخ پود است که بر روی نخ تار دارد. این بافت از جلوه و انعطاف پذیری عالی برخوردار است. برخی از مشتقات آن عبارتند از ساتن اسلیپر و ساتن پشت کرپ.

پارچه های بافتنی

پارچه های بافتنی (Knitted fabrics) منسوجاتی هستند که در خلال فرآیند بافندگی حلقوی تولید می شوند. این تکنیک دومین روش متداول تولید پارچه بعد از روش بافته شده است. پارچه های بافتنی را می توان با دست یا ماشین تولید کرد. در این روش یک مجموعه نخ در هم بافته می شوند. از نظر تولید، پارچه های بافتنی پس از پارچه های بافته شده بیشترین استفاده را دارند.

آشنایی با انواع پارچه بافت

خرید عمده پارچه از نوریس

اگر قصد خرید عمده پارچه از فروشگاه اینترنتی نوریس را دارید، در نظر گرفتن نکات زیر می‌تواند به شما کمک کند:

  • تنوع محصولات: نوریس به عنوان یک فروشگاه آنلاین معتبر، انواع مختلفی از پارچه‌ها نظیر پنبه، ابریشم و پلی‌استر را ارائه می‌دهد که باعث می‌شود انتخاب‌های زیادی برای نیازهای شما وجود داشته باشد.
  • کیفیت پارچه‌ها: این فروشگاه اهمیت زیادی به کیفیت محصولات می‌دهد و معمولاً جزئیات دقیقی درباره ویژگی‌های هر پارچه ارائه می‌کند. حتی ممکن است امکان دریافت نمونه‌‌های رایگان برای ارزیابی کیفیت نیز وجود داشته باشد.
  • مقدار سفارش: نوریس مقادیر سفارش برای خریدهای عمده مشخص کرده است که معمولاً منطقی بوده و امکان خرید مقرون به صرفه را فراهم می‌کند.
  • شرایط ارسال: خدمات حمل و نقل نوریس شفاف و رقابتی هستند و هزینه‌ها و زمان تحویل به طور واضح مشخص شده‌اند.
  • نقد و بررسی مشتریان: مطالعه نظرات و تجربیات خریداران قبلی می‌تواند به شما در بررسی کیفیت خدمات و محصولات نوریس کمک کند.
  • پشتیبانی مشتری: تیم پشتیبانی نوریس آماده پاسخگویی به سوالات و مشکلات شماست و به سرعت کمک می‌کند.
  • روش‌های پرداخت و امنیت: وب‌سایت نوریس دارای روش‌های پرداخت متنوع و امنیت بالایی است.
  • سیاست بازگشت کالا: سیاست‌های بازگشت کالا در نوریس شفاف و دوستانه است تا در صورت نارضایتی بتوانید به راحتی محصولات را برگشت دهید.

شما عزیزان می توانید جهت بررسی مشاهده تمامی پارچه های موجود در سایت نوریس از قسمت محصولات و پارچه ها اقدام به مشاهده پارچه های موجود کرده و محصول مورد نظر خود را خریداری نمایید. همچنین شما می توانید جهت راهنمایی های بیشتر با کارشناسات فروش این مجموعه در ارتباط باشید.